Informații generale


Minunea benefica de langa Timisoara…

Sinmihaiu Roman este o comuna din Timis, cu 4.600 de suflete, aflata la doar 10 kilometri de Timisoara. Comuna alcatuita din trei sate - Sinmihaiu Roman, Utvin si Sinmihaiu German - are un potential turistic si investitional demn de invidiat. Apele termo-minerale descoperite in cel mai mic dintre satulete, Sinmihaiu German, au proprietati miraculoase si o temperatura unica chiar si in intreaga Europa. Descoperite in urma cu  30 de ani, pe cand se incerca forarea unor puturi petroliere, apele de aici au inceput sa fie exploatate cu predilectie in ultima perioada. Un strand modern, cu trei bazine si sute de oameni care vin zilnic, chiar de la zeci de kilometri distanta, pentru tratament, dar si pentru distractie.

Din intamplare…

In 1977, cand a fost descoperit primul izvor de adancime cu apa termala la Sinmihaiu German, toti au ramas dezamagiti. Se spera in descoperirea unui important zacamant de titei. Nimeni nu banuia ca apele de aici vor aduce peste ani celebritatea unei comune care nu se distingea prin mai nimic. Fara prea multa tragere de inima, regimul comunist de atunci a realizat un fel de strand, mai mult o baie comunala, in care satenii credeau ca se pot vindeca de reumatism si alte afectiuni, datorita temperaturilor extrem de ridicate ale apei, care venea de la o adancime de peste 2.400 de metri. Unii dintre ei chiar s-au vindecat, si renumele apelor termale de la Sinmihaiu German s-a raspandit repede. Un studiu stiintific asupra apelor miraculoase de la Sinmihaiu German s-a facut mult mai tarziu. Nimeni insa nu a fost foarte interesat de acest studiu. Localnicii o stiau pe a lor – “apa de aici ne relaxeaza dupa o zi de munca si ne vindeca durerile de oase”. Dupa 1990, spatiul destinat fostului strand a fost concesionat unui particular. Acesta  a transformat strandul intr-o baza de agrement de prima mana, in care, la sfarsit de saptamana, sute de timisoreni vin sa se relaxeze sau doar pentru tratament.

Proprietati terapeutice

Conform studiului stiintific si analizelor chimice, apele termo-minerale de la Sinmihaiu German sunt extrem de benefice pentru afectiunile reumatismale, pentru sechelele datorate unor traumatisme ale membrelor si pentru multe afectiuni neurologice periferice. Aceste ape, deosebit de fierbinti au insa si unele contraindicatii. Cu toate ca proprietatile lor terapeutice sunt clare si au fost demonstrate de-a lungul timpului, temperatura ridicata poate crea probleme bolnavilor cardio-vasculari, celor cu hipertensiune, cu cardiopatie ischemica si tumori benigne. La ora actuala, strandul din Sinmihaiu German are trei bazine, dintre care unul acoperit. Problemele cu temperatura apei par sa se fi rezolvat. Apa din fiecare bazin are o alta temperatura, de la “extrem de fierbinte” pana la “calduta”.

Din vremuri stravechi

Sinmihaiu Roman este mentionat documentar, pentru prima data, in 1327. Pana la 1911, comuna se numea Romanszentmihaly, iar de atunci pana la administratia romaneasca, Begaszentmihaly. Satul Sinmihaiu German, pe langa colonizarile germane, ce au fost facute aici la 1717 si 1808, de unde si denumirea, este renumit prin izvoarele naturale cu apa termala. Asezarea s-a format pe ruinele satului Sillach, prin venirea de colonisti germani, care intemeiaza noua colonie Rauthendorf - dupa numele lui Rauth, functionar eparial care s-a ocupat de colonizarea comunei. Apele termale s-au descoperit aici in 1977, la adancimea de 2.417 metri. Totul a fost o intamplare, cei care forau, cautau sa se imbogateasca si sperau in descoperirea unui put de petrol. Nu a fost nici pe departe asa.

O. MARASCU

 

Localitati infratite:

Mornac din Franta